Μετά απο σχετικό κάλεσμα, περίπου 23-25 μετανάστες (ενήλικες και παιδιά) βρέθηκαν στην μικροφωνική συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας «με τους μετανάστες είμαστε μαζί» στην πλατεία Πανεπιστημίου το απόγευμα της Πέμπτης 28/4. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην πλατεία με ι.χ αλληλέγγυων, καθώς από το σημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης «Μόζας» (4ο χλμ Βόλου-Λάρισας) δεν διέρχεται κάποιο λεωφορείο αστικής συγκοινωνίας. Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν μαζί με τους μετανάστες και δεκάδες αλληλέγγυοι. Από τα ηχεία της μικροφωνικής, τόσο κατά την άφιξη των μεταναστών στην πλατεία, όσο και μετά την συζήτηση που ακολούθησε, αντηχούσε αραβική μουσική και τραγούδια.
Αρκετοί μετανάστες πήραν το μικρόφωνο, μίλησαν οι ίδιοι και παρουσίασαν τα προσωπικά τους βιώματα. «Φύγαμε από τον πόλεμο και τον θάνατο για να σώσουμε τα παιδιά μας. Μας κούρασε η ταλαιπωρία στην Τουρκία, στις βάρκες, η παραμονή μας σε σκηνές σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Θέλουμε να ζήσουμε. Έχουμε συγγενείς στην Γερμανία. Δεν θέλουμε να κάνουμε σε κανέναν κακό. Θέλουμε να ζήσουμε.» Όπως ανέφεραν δεν θέλουν να ζουν πίσω από συρματοπλέγματα, ούτε σαν τα γαϊδούρια μαντρωμένοι. Διέψευσαν την προπαγάνδα των διαχειριστών του στρατοπέδου συγκέντρωσης και τα τοπικά καθεστωτικά μμε, σχετικά με την πλήρη κάλυψή τους σε ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης κ.α. Αφηγήθηκαν την διαδρομή που ακολούθησαν από την Μυτιλήνη στον Πειραιά, σε camp, στα Γιάννενα, πώς φτάσανε μέχρι τα αλβανικά σύνορα, κι ύστερα μεταφέρθηκαν Βόλο.
Όπως τους εξήγησε μέλος της πρωτοβουλίας, τόσο η πρωτοβουλία όσο και οι αλληλέγγυοι που βρίσκονταν στην συγκέντρωση δεν έχουν καμιά σχέση με μκο, κόμματα, οργανώσεις, κράτος, κυβέρνηση, εκκλησία, δήμο. Θέλουμε τους μετανάστες μέσα στις γειτονιές μας, μέσα στην πόλη μας και όχι απομονωμένους και μαντρωμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός πόλης. Όπως αναφέρει και το κείμενο της πρωτοβουλίας που διαβάστηκε και μοιράστηκε σε δεκάδες αντίτυπα σε διερχόμενους/ες, η πόλη του Βόλου έχει πολλά εγκατελειμένα και αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν οι μετανάστες. Εκφράσανε την ευχαρίστησή τους για την δυνατότητα που τους δόθηκε να έρθουν μαζικά στη πόλη και να μας μιλήσουν οι ίδιοι από κοντά. Όταν ενημερώθηκαν για την διαδικασία που ακολουθεί το κράτος μετά την λήξη της 6μηνης παραμονής που ισχύει για Σύριους (για άλλες εθνικότητες ισχύει άδεια παραμονής μόνο ενός μήνα), την απέλαση τους δηλαδή σε Τουρκία, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις καθώς κανείς τους δεν θέλει να απελαθεί Τουρκία, αλλά να ζήσουν ελεύθεροι.
Κατά την διάρκεια της κουβέντας μέσω της μικροφωνικής, τα παιδιά έπαιζαν με μπάλες στο γρασίδι της πλατείας μαζί με αλληλέγγυους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης μέσω μικροφώνου-ηχείων, αλληλέγγυοι/ες συνέχισαν για αρκετή ώρα την συζήτηση σε πηγαδάκια με μετανάστες/στριες. Προσφέρθηκαν ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί και το κονβόϊ των ιχ αναχώρησε για να επιστρέψουν πίσω στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Πρωτοβουλία «με τους μετανάστες είμαστε μαζί»