27.1.15

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΓΕΝΑΡΗ, ΩΡΑ 7:00ΜΜ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Απαιτούμε σεβασμό των αποφάσεων των συνελεύσεων και ζητάμε να απομακρυνθεί το θέμα του κανονισμού της άρδευσης από την ατζέντα του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ την Πέμπτη 29/1


Την ερχόμενη Πέμπτη 29/1 το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ εισάγει για συζήτηση και έγκριση τον κανονισμό άρδευσης. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται να αγνοεί τις πρόσφατες αποφάσεις των συνελεύσεων όλων των χωριών πάνω σε αυτό το θέμα με τις οποίες οι κάτοικοι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΔΕΥΑΜΒ διαχειρίζεται την άρδευση, ζητούν την ενεργοποίηση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Βόλου όπως προβλέπεται από τον νέο εσωτερικό οργανισμό του δήμου και επιβάλλεται από τον Καλλικρατικό νόμο 3852/2010, άρθρο 5 και απορρίπτουν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κανονισμού ως απαράδεκτο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επενδυτών.
Οι συνελεύσεις στα χωριά έγιναν πριν από τρεις μήνες στο πλαίσιο της διαβούλευσης γύρω από το νέο, υποτίθεται, σχέδιο κανονισμού και διαπιστώθηκε για δεύτερη φορά η ταυτότητα απόψεων σε όλα τα χωριά και κυρίως η θέληση όλων να διατηρηθεί το καθεστώς της αυτοδιαχείρισης της άρδευσης από τις τοπικές κοινότητες. Το ίδιο σχέδιο κανονισμού απορρίφθηκε για πρώτη φορά από όλα τα χωριά το φθινόπωρο του 13, γεγονός που ο τότε δήμαρχος σεβάστηκε και δεν επέμεινε στην έγκρισή του.
Θεωρούμε ότι ο νυν Δήμαρχος με την απόφασή του να προχωρήσει στην έγκριση του κανονισμού αδιαφορεί για τις τοπικές κοινωνίες του Πηλίου και έρχεται με αποκλειστικά δική του ευθύνη σε αντιπαράθεση με αυτές. Οι συζητήσεις που προηγήθηκαν με τους αιρετούς το προηγούμενο καλοκαίρι, πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Όλα προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς διάλογο.
Η ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Δήμαρχου, είναι μια επιχείρηση που πάσχει σοβαρά από έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου σε ύδρευση και αποχέτευση. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι οι δεξαμενές πόσιμου νερού σε όλα τα χωριά καθαρίστηκαν για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2012!. Είναι ως εκ τούτου περίεργο να διευρύνεται η δράση της σε έναν κυριολεκτικά τεράστιο τομέα όπως είναι η άρδευση την οποία αυτοδιαχειρίζονται χωρίς μείζονα προβλήματα οι κάτοικοι των χωριών. Περίεργη είναι επίσης η σπουδή και η μεθοδολογία με την οποία επιχειρείται η έγκριση του κανονισμού με τον οποίο επισφραγίζεται στην ουσία το δικαίωμα της διαχείρισης της άρδευσης.
Το θέμα αφορά όλους τους δημότες καθότι φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες αφού αγνοεί συστηματικά τις αποφάσεις των συνελεύσεων και ακόμη γιατί «φορτώνει» την ΔΕΥΑΜΒ με πρόσθετες αρμοδιότητες, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση του σημαντικότερου για τους πολίτες του Βόλου προβλήματος, της ύδρευσης.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι αυτές οι ενέργειες ερήμην των πολιτών ανοίγουν δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση των νερών του Πηλίου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την πολιτική και θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις των συνελεύσεων. Απαιτούμε σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στο δικαίωμά μας για συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας .
Καλούμε τους κατοίκους των χωριών και της πόλης σε συγκέντρωση στο δημαρχείο, την ερχόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη, στις 7:00μμ, με αφορμή την ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων των χωριών από τη Δημοτική Αρχή για την επικείμενη συζήτηση για τον κανονισμό άρδευσης, για να απαιτήσουμε την απομάκρυνση του εν λόγω θέματος από την ατζέντα του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και την έναρξη πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου για την εν γένει διαχείριση των νερών.


http://watervolo.blogspot.gr/2015/01/28-700.html