Την ίδια απόρριψη που έλαβαν από το σωματείο τους και την Ομοσπονδία του ΟΤΕ, έλαβε αντιπροσωπεία εργαζομένων που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (το γνωστό Ταμπουλαρίδη που έστειλε εξώδικο στους εργάτες της ΕΛΒΟ απειλώντας τους με μηνύσεις γιατί «παρεξηγήθηκε» που τον αποκάλεσαν εργατοπατέρα) προκειμένου να καλύψει το ΕΚΘ τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ζητούσαν προκειμένου να κατέβουν στο πεζοδρόμιο του αγώνα. Φυσικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ έδειξε κατανόηση, δήλωσε όμως ότι δεν μπορεί να παρακάμψει το πρωτοβάθμιο σωματείο και ότι θα τους έκανε συστάσεις….
Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών
To χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης προδοσίας ολοκληρώθηκε. Η ομοσπονδία ΟΜΕ-ΟΤΕ όχι μόνο δεν δέχθηκε να προκηρύξει απεργία, όπως ζητούσαν με υπογραφές που συνέλεξαν περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, αλλά αντίθετα τους προέτρεψε να υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, δηλώνοντας οικειοθελή παραίτηση από την ΟΤΕplus στην οποία ανήκουν, ώστε να ενταχθούν στην εταιρία Εvalue με ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν επαχθείς όρους. Αυτό δεν ήταν κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς η συνδικαλιστική ηγεσία, ήδη από τον Δεκέμβριο, είχε συμφωνήσει με την διοίκηση του ΟΤΕ για τον αποκλεισμό από τον όμιλο και την αποπομπή των 1000 περίπου εργαζομένων στα call centers.
Η αρχή έγινε όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την υπογραφή νέαςσυλλογικής σύμβασης των εργαζομένων του ΟΤΕ και τέθηκε το ζήτημα του καθεστώτος των επινοικιαζόμενων εργαζομένων από θυγατρικές και άλλες εταιρίες του ομίλου, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Διάφορες φήμες που διέρρεαν από διοικητικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους ανέφεραν ότι οι 3000 περίπου εργαζόμενοι της ΟΤΕplus θα εντάσσονταν κανονικά στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας ή στην χειρότερη θα δημιουργούνταν -ειδικά για τα call centers- μια νέα εταιρία και θα υπέγραφαν νέες συμβάσεις με βελτιωμένους όρους.
Μάλιστα πριν της εκλογές του σωματείου της ΠΑΣΕ-ΟΤΕ (που διεξήχθησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2014) οι αρχισυνδικαλιστές, του ενωτικού ψηφοδελτίου των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπογράψουν την νέα συλλογική σύμβαση εάν δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και δεν εντάσσονται πλήρως στον ΟΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι της ΟΤΕplus, μηδενός εξαιρουμένου. Αυτό δεν τους εμπόδισε λίγες μέρες αργότερα -και αφού κατέλαβαν την πλειοψηφία του σωματείου- να ξεπουλήσουν τους συναδέλφους τους και να συνυπογράψουν την νέα συλλογική σύμβαση που άφηνε απ’ έξω τους σχεδόν 1000εργαζομένος των τηλεφωνικών κέντρων.
Τους επόμενους 2μήνες τόσο η ΠΑΣΕ-ΟΤΕ όσο και ολόκληρη η ομοσπονδία, επιχείρησε να ρίξει ουσιαστικά στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, αποκρύπτοντας τους ουσιαστικά το περιεχόμενο τόσο της συμφωνίας όσο και των διαπραγματεύσεων που υποτίθεται έκανε με την διοίκηση, αφήνοντας με έντεχνο τρόπο να διαρρέουν μόνο ασαφείς πληροφορίες περί βελτιωμένης σε σχέση με πριν σύμβασης, σε μία νέα εταιρία και με αύξηση των αποδοχών, με μόνο σκοπό να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και να μην αντιδρούν. Η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε όμως την προηγούμενη εβδομάδα όταν με τελεσίγραφό της η διοίκηση του ΟΤΕ/ Deutsche Telecom απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις όχι με τον ΟΤΕ ή με κάποια νέα όπως διακήρυσσαν εταιρία, αλλά με την εταιρία ΕValue που είναι γνωστή για το ακόμη πιο επισφαλές και εντατικοποιημένο περιβάλλον εργασίας που προσφέρει, σε σχέση ακόμη και με την ήδη εντατικοποιημένη ΟΤΕplus (για περισσότερα δείτε την προηγούμενη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ με ημερομηνία 23/02/2015: http://kentroagona-ergaton.blogspot.gr/2015/02/plus-e-value.html ).
Οι εργαζόμενοι έστω και την ύστατη ώρα αποφάσισαν να αντιδράσουν, να οργανώσουν κινητοποιήσεις και συνελεύσεις και να απαιτήσουν να προκηρυχθούν 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως ότου αποσυρθεί η απαράδεκτη σύμβαση και ενταχθούν στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όμως όχι μόνο δεν τους υποστήριξε αφήνοντας τις κινητοποιήσεις τους χωρίς νομική κάλυψη, αλλά προσπάθησε με κάθε μέσο να κάμψει την αγωνιστική τους διάθεση. Στην Αθήνα υπήρξαν καταγγελίες ότι συνδικαλιστές προέτρεψαν εργαζόμενους να υπογράψουν την νέα σύμβαση με αντάλλαγμα καλύτερους όρους δουλειάς (πχ οι 4ωροι να μετατραπούν σε 6ώροι), ενώ στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ της περιοχής Στεφανόπουλος στράφηκε κατά όσων υπέγραψαν το κείμενο συλλογής υπογραφών για την απεργία και έμμεσα τους απείλησε πως με αυτά που κάνουν θα χάσουν την δουλειά τους.