21.12.13

Μήνες εντός αστυνομικών τμημάτων για τη διαδικασία απέλασης

Σήμερα Σάββατο 21 Δεκέμβριου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας-παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με αίτημα να κλείσουν τα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών, να πάψει η κράτηση των “χωρίς χαρτιά” ανθρώπων σε Αστυνομικά Τμήματα.


Μετά από κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Μαγνησίας κατά των Κέντρων Κράτησης» ανταποκρίθηκαν περίπου σαράντα συναγωνιστές. Ακούστηκαν συνθήματα υπέρ των μεταναστών - υπό τα διακριτικά βλέμματα αστακοντυμένων αστυνομικών έτοιμων να επέμβουν – την ώρα που επιτροπή αποτελούμενη από δύο δικηγόρους, ένα γιατρό, δύο μεταφραστές και δύο μέλη συλλογικοτήτων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τελικά κρατούνται 11 μετανάστες. Έξι έχουν εκτίσει την ποινή τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα και περιμένουν τη χρονοβόρα διαδικασία επιβεβαίωσης της εθνικότητας από την χώρα καταγωγής τους – η οποία διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες – για ν απελαθούν με δικαστική απόφαση.

Οι υπόλοιποι πέντε είναι εκείνοι οι «χωρίς χαρτιά» που κρατούνται μέχρι ν’ απελαθούν περιμένοντας την ίδια χρονοβόρα διαδικασία. Οι συνθήκες κράτησής τους σε σχέση με χώρους κράτησης άλλων περιοχών διαπιστώθηκε ότι είναι ίσως καλύτερες, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες σύνδεσής τους με το νοσοκομείου Βόλου με κάποιον λοιμωξιολόγο για την διαπίστωση εάν φέρουν κάποια μεταδοτική ασθένεια, φυματίωση κατά κύριο λόγο. 



Αυτό δε σημαίνει ότι τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά ότι γίνεται στη πλαίσια του να προστατευτεί η «υγεία» του γενικού πληθυσμού από τους κακούς μετανάστες. Η σίτιση τους καλύπτεται από το ποσό των 5.87 ευρώ ημερησίως το οποίο οι κρατούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παραγγείλουν φαγητό! Τόσο η διαδικασία ταυτοποίησης, όσο και η αίτηση πολιτικού ασύλου αποτελούν χρονοβόρες αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες. Ο μέγιστος χρόνος κράτησης ανέρχεται στους 18 μήνες και το ελάχιστο κόστος διαδικασιών στα 800 ευρώ.

Σύμφωνά με τα παραπάνω της γης οι κολασμένοι, αλλά και όσοι προσπαθούν να σταθούν αλληλέγγυοι έμπρακτα στο δράμα τους, παγιδεύονται στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, του αστικού κράτους και του σάπιου συστήματός του.



Σύμφωνά με τα παραπάνω της γης οι κολασμένοι, αλλά και όσοι προσπαθούν να σταθούν αλληλέγγυοι έμπρακτα στο δράμα τους, παγιδεύονται στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, του αστικού κράτους και του σάπιου συστήματός του.




κείμενο : ergatis.wordpress.com

φωτ/φίες : δρόμος Μαγνησίας